divendres, 19 de novembre del 2010

Sant Antoni sota les bombes



La ciutat de Barcelona va patir els bombardejos feixistes durante la guerra civil espanyola, i el barri de Sant Antoni no va ser una excepció. Quan descobrim la història contemporània del barri, les bombes i els refugis als que es van protegir els veïns són per força un tema a considerar. No poques de les bombes de l'aviació feixista italiana van caure sobre el barri.

Tot i que el barri va ser atacat en repetides ocasiones, dues dates destaquen per sobre de la resta. En primer lloc, el 25 de gener de 1938. En aquesta data, nombrosos impactes es localitzen a les illes de cases delimitades pels carrers Tamarit, Comte Borrell, Parlament, Viladomat i Manso.

La segona data forma part dels fatídics dies de març del mateix any, durant els quals els bombardejos sobre la ciutat foren pràcticament continus: el 16, 17 i 18 de març de 1938. El darrer dia, Sant Antoni sofriria especialment. Varis dels impactes foren a prop de la plaça Espanya, però també a l'avinguda Mistral, al carrer Sepúlveda, Calàbria i fins i tot al mercat de Sant Antoni.

A partir de la documentació que hem buscat a l'Arxiu Administratiu de l'Ajuntament de Barcelona, hem elaborat el següent mapa:


Mostra Danys per bombardejos al barri de Sant Antoni (1936-1939) en un mapa més gran

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada